Till innehåll på sidan

Totalförsvarets civila intressen i samhällsplanering

Att beakta totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen handlar om att bygga ett robust samhälle och förbereda samhället för krig.

Samhällsplaneringen kan få en avgörande betydelse för hur samhället klarar av att möta olika typer av hot och de allvarliga påfrestningar de medför. Under många år har det bedrivits ett begränsat arbete med att omhänderta totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen. Detta har sin grund i den hotbild och den inriktning för totalförsvaret som följde efter det kalla krigets slut. I praktiken upphörde flera berörda myndigheters och andra aktörers planering för höjd beredskap eftersom det inte längre fanns något behov.

I dag ser hotbilden annorlunda ut och vi har ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. Totalförsvarsplaneringen har återupptagits, Sverige har blivit medlemmar i Nato och landet befinner sig i en intensiv fas i uppbyggnaden av totalförsvaret, som består av både det militära och civila försvaret. Att bygga ett modernt totalförsvar är en utmaning och även om allt inte är på plats så behöver samhällsplaneringen ta hänsyn till totalförsvarets krav och bli en naturlig del i avvägning mellan olika intressen.

Genom att tidigt omhänderta totalförsvarets civila intressen i samhällsplaneringen och den fysiska planeringen kan det minska behovet av särskild beredskapsplanering. Många gånger handlar det om att ha med kriget som en riskfaktor i planeringen och utifrån det beakta exempelvis hur olika samhällsfunktioner placeras i relation till varandra, hur kritisk infrastruktur planeras och hur människor kan förflyttas och sätta sig i säkerhet i händelse av krig eller krigsfara.

Ett bra samarbete mellan samhällsplanerare och beredskapssamordnare är en god start när frågan "Vad innebär det för totalförsvarets civila intressen?" ska besvaras.

Vägledning för totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen

MSB har i samverkan med andra aktörer tagit fram en vägledning inom området. Vägledningen och stödet riktar sig till de aktörer som genom att ta fram planeringsunderlag, planer eller fattar beslut ska bevaka totalförsvarets intressen i samhällsplaneringen. Fokus är totalförsvarets civila intressen i fysisk planering.

Vägledningen riktar sig till samhällsplanerare och beredskapssamordnare med målet att stärka kunskapen om beredskapsfrågorna inom samhällsplaneringen genom tydligare och bättre processer för detta. Vägledningen berör också sekretess och säkerhetsskydd utifrån att samhällsplaneringens processer kan behöva omhänderta skyddsvärd information för att beakta totalförsvarets civila intressen.

Stödet riktar sig framförallt till arbetet med översiktsplanering och detaljplanering enligt plan- och bygglagen på kommunal nivå. Presentationerna och filmen kan dock med fördel användas även för att sprida kunskap och information inom den egna organisationen om området.

En uppdatering av vägledningen pågår och MSB planerar en nypublicering under år 2024.

Senast granskad: 22 april 2024

Till toppen av sidan